Migratie van Universal Analytics naar Google Analytics 4 (GA4)

juni 2023

In de snel evoluerende wereld van digitale marketing en analyse staat Google Analytics altijd aan de voorhoede. Met de komst van Google Analytics 4 (GA4) heeft Google een nieuwe stap gezet in de wereld van webanalyse.


GA4 bouwt voort op het fundament van Universal Analytics (UA) en biedt geavanceerdere mogelijkheden om het gedrag van gebruikers op websites en apps beter te begrijpen. Deze evolutie heeft geleid tot een groeiende behoefte voor organisaties om hun bestaande tracking te migreren van UA naar GA4. In dit artikel zullen we de essentiƫle aspecten van deze migratie behandelen en waarom het een cruciale stap is voor iedereen die de gebruikerservaring van hun online aanwezigheid wil verbeteren.

Wat is GA4 en waarom migreren?

Google Analytics 4, voorheen bekend als "App + Web" property, is een nieuwe versie van Google Analytics die een holistisch beeld geeft van gebruikersinteracties op websites en mobiele apps. In tegenstelling tot UA, dat voornamelijk gericht was op het volgen van sessies en paginaweergaven, maakt GA4 gebruik van een gebeurtenisgedreven model dat de nadruk legt op gebeurtenissen en gebruikersinteracties. Hierdoor kunnen marketeers en analisten beter inzicht krijgen in de klantreis en de impact van marketinginspanningen meten, zelfs over verschillende apparaten en platforms.

De voordelen van GA4

Het migreren naar GA4 biedt verschillende voordelen:

Verbeterde cross-platform tracking

GA4 biedt een verbeterd vermogen om gebruikers te volgen die uw website en mobiele app bezoeken, waardoor u een vollediger beeld krijgt van hun interacties.

Gebeurtenisgedreven analyse

In GA4 zijn gebeurtenissen de kern van het analyseren van gebruikersgedrag. Hierdoor kunt u meer gedetailleerde gegevens verzamelen en beter begrijpen hoe gebruikers met uw website omgaan.

Geavanceerde rapportage-opties

De rapportagemogelijkheden in GA4 zijn uitgebreider en bieden nieuwe inzichten, zoals funnel-analyse en levenscyclusrapporten, die marketeers helpen de klantreis te begrijpen.

Betere integratie met Google Ads en BigQuery

GA4 biedt naadloze integratie met Google Ads, waardoor marketeers beter inzicht krijgen in de effectiviteit van hun advertentiecampagnes. Daarnaast kunnen gegevens eenvoudig worden geƫxporteerd naar BigQuery voor geavanceerde analyse.

De uitdagingen van migratie

Hoewel de voordelen van GA4 duidelijk zijn, is het migratieproces niet zonder uitdagingen. Enkele veelvoorkomende uitdagingen zijn onder meer:

Verandering in trackingcode

GA4 vereist een nieuwe trackingcode die verschilt van de traditionele UA-trackingcode. Dit kan enige inspanning vergen om de code te implementeren op uw website of app.

Verlies van historische gegevens

Bij het overschakelen naar GA4 verliest u uw historische gegevens van UA. Hoewel u uw UA-property behoudt voor het bewaren van historische gegevens, begint u met een schone lei in GA4.

Aanpassingen aan rapportage

Aangezien de rapportagestructuur in GA4 anders is dan UA, kan het nodig zijn om aanpassingen te doen aan uw bestaande rapportage en dashboards.

Migratiestrategie

Een gestructureerde migratiestrategie kan helpen om de overgang naar GA4 soepel te laten verlopen:

Audit van huidige tracking

Start met een grondige audit van uw huidige UA-tracking om te begrijpen welke gegevens u momenteel verzamelt en welke metingen belangrijk zijn voor uw organisatie.

Implementatie van GA4-trackingcode

Implementeer de GA4-trackingcode op uw website en app. Zorg ervoor dat u alle relevante gebeurtenissen en doelen goed instelt.

Gegevensintegratie

Als u gebruikmaakt van Google Ads, zorg er dan voor dat u uw GA4-property koppelt aan uw Google Ads-account om gegevens te delen tussen beide platforms.

Rapportage en analyse

Bouw nieuwe rapporten en dashboards in GA4 om de nieuwe mogelijkheden van het platform ten volle te benutten. Vergelijk en valideer de gegevens tussen UA en GA4 om ervoor te zorgen dat ze overeenkomen.

Conclusie

Het migreren van Universal Analytics naar Google Analytics 4 is een cruciale stap voor bedrijven die hun online aanwezigheid serieus nemen. Met verbeterde mogelijkheden voor tracking en rapportage, biedt GA4 diepgaand inzicht in gebruikersgedrag en marketingprestaties. Hoewel de migratie enkele uitdagingen met zich meebrengt, zijn de voordelen op de lange termijn het waard. Als u nog niet bent begonnen met de migratie, is het tijd om de eerste stappen te zetten en uw organisatie klaar te maken voor een toekomst van betere gegevensanalyse en slimmere marketingbeslissingen.